Slovenië en Kroatië: prijskwaliteit

In Slovenië en Kroatië wordt al meer dan 2.500 jaar wijn gemaakt. De Slovenen en Kroaten zijn ook fervente wijndrinkers. Per inwoner wordt er in Slovenië zelfs bijna het dubbele aan wijn gedronken in vergelijking met Nederland. In beide landen is er om en nabij de 20.000 hectare aan officiële wijngaarden te vinden. Tezamen is dat ongeveer evenveel als het totale wijngaardareaal in Oostenrijk. Daarnaast zijn er nog heel veel kleine, niet officiële wijngaarden. Je kunt dus met recht spreken van twee landen met een grote wijntraditie.


Dit wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat wijnen uit die landen aansluiten bij het smaakprofiel van de doorsnee wijnliefhebber.

De laatste tijd zijn Slovenië en Kroatië echter aan een sterke opmars bezig wat betreft de export en erkenning buiten de eigen regio. Ook wij komen steeds vaker wijnen tegen uit deze twee veelbelovende landen, en hebben de afgelopen maanden aardig wat geproefd. We waren niet alleen onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen, maar vonden de consumentenprijs ook nog eens erg aantrekkelijk.

Gunstige natuurlijke omstandigheden

Beide landen liggen aan de Adriatische zee. Dit geeft voor wijngaarden die dicht bij de kust liggen een mediterraan klimaat. Het droge en warme weer in het groeiseizoen zorgen voor gezonde, rijpe druiven die zeer geschikt zijn voor krachtige en complexe rode wijnen. 


Verder landinwaarts wordt het klimaat continentaal van karakter en is er aan zon en neerslag geen gebrek. Bovendien is het gebied heuvelachtig. De steile en glooiende hellingen zijn gunstig voor de zon-expositie, voor het voorkomen van vorstschade in het voorjaar en voor afkoeling in de nacht tijdens de hete periode waarin de rijping plaatsvindt. In deze gebieden wordt voornamelijk wit geproduceerd, met doorgaans een elegant karakter en frisse zuren.  

Vinificatie en moderne wijnstijlen

De laatste decennia is er flink geïnvesteerd in vinificatie. Veel wijnproducenten zijn dan ook voorzien van state-of-the-art apparatuur en streven een moderne wijnstijl na. De productie is voor circa 70% wit. Beide landen kennen flink wat inheemse/regionale druivenrassen.


Voor witte wijnen wordt er in beide landen veel gebruik gemaakt van welschriesling, die ook in Oostenrijk staat aangeplant, en van malvasia. Maar de aanplant van internationale rassen is de laatste decennia flink toegenomen. Zo staat er staat er veel chardonnay en sauvignon blanc aangeplant. De wijnstijl varieert van aromatisch en fris, doorgaans in een blend (bijvoorbeeld van welschriesling - chardonnay - sauvignon blanc), tot een wat vollere ‘Bourgogne-stijl’ chardonnay .

Wat betreft de rode wijn domineren de regionale rassen wel, en zijn de teran en de plavac mali (verwant aan de primitov/zinandel) de belangrijkste rassen. Beide geven stevige wijnen die echter door goede rijping van de druiven en door nauwgezette vinificatie tot mooie, rijke wijnen kunnen leiden: veel aroma’s, volle body, hoge intensiteit en veel lengte.


Niet onbelangrijk voor de kwaliteit (en kwaliteitsgarantie) is ook de strenge wijnwetgeving. In Slovenië bijvoorbeeld worden alle wijnen geanalyseerd en geproefd voordat ze op de markt komen. Daarmee volgt Slovenië het voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk waar wijnwetgeving een essentiële succesfactor is gebleken.

Marketing problemen

Slovenië en Kroatië zijn natuurlijk minder bekende wijnlanden en dat zit een succesvolle marketing in de weg. Bij één van de grotere wijnwinkels van Haarlem is zelfs geen enkele wijn uit deze regio te krijgen (ook niet uit landen als Hongarije, Moldavië of Bulgarije) omdat deze (zo werd ons verteld) moeilijk te verkopen zijn.


Recentelijk spraken we een fantastische producent uit het noordoosten van Slovenië over zijn uitdaging om zijn toch niet al te grote volume af te zetten. Het was dat hij het Engelse woord voor ‘leuren’ niet kende, maar het werd ons duidelijk dat hij zich soms echt een handelsreiziger voelde die met veel moeite zijn werkelijk prachtige, moderne wijnen weet te verkopen in West Europa en Azië.

Een herkomst-premie in de prijs verwerken zit er voor deze wijnen dus niet in! Tel bij al het voorgaande ook nog eens de gunstige kosten van grond en arbeid op, en dan komen we tot een fantastische prijskwaliteit verhouding.



Benieuwd geworden? Laat het ons weten en meld je interesse voor onze “Goede oogst: Wijnen uit het oosten” proeverij via de website.